Marianne Andersen

Marianne Andersener er en norsk orienteringsløper født i Drammen i 1980. Hun representerer i dag Kristiansand Orienteringsklubb, men har tidligere løpt for både Konnerud Idrettslag, Nydalens Skiklub og NTNUI. Andersen har i en årrekke vært med på det norske landslaget og er blant annet verdensmester i stafett. Hun startet sin idrettskarriere i en alder av 8 år da hun ble medlem av sitt lokale idrettslag Konnerud Idrettslag. De første årene løp hun på bane på sommerstid og trente langrenn på vinterhalvåret. Hun deltok i en rekke juniorløp, både som baneløper og som langrennsløper. Hun oppnådde respektable resultater i begge grenene, både som barn og tenåring. Det var ikke før sent i tenårene at hun bestemte seg for å endret retning til orientering. Hennes første offisielle løp innen orientering var i Tromsø i 1998. Andersen er i dag ansett som en av Norges beste og mest stabile utøver innen orienteringsløp.

Karriere

Etter flere aktive år som langrennsutøver og baneløper var det rene tilfeldigheter som fikk henne over på orienteringsløp. Da hun en sommer ferierte sammen med sin onkel og tante i Sverige, begge aktive innen orientering i en årrekke, deltok hun på et Juniorløp i regi av Vallentuna idrettslag. Hennes erfaring fra både bane og langrenn ga henne et meget godt grunnlag for orientering og samme år la hun langrennskarrieren på hylla og fokuserte 100% på orientering.

Andersen har hele sin karriere trent mer og hardere enn de aller fleste, hun legger ned over 900 timer på trening hvert år. En hardtrening som i 2001, etter bare 2 år som orienteringsløper, begynte å gi uttelling. Under NM i Trondheim løp hun inn til en sterk bronsemedalje i klassen langdistanse. Året etter beviste hun igjen at hardt arbeid lønner seg da hun løp inn til 3 individuelle sølv i tre ulike klasser. Første gullmedalje i NM sikret hun seg i 2004 og de neste 11 årene vant hun det meste som var å vinne i Norge. Siste telling viser at hun har sikret seg hele 18 gull og 2 sølv i NM sammenheng. I tillegg er premieskapet fylt med hele 6 kongepokaler, noe som er norsk rekord for en kvinnelig orienteringsløper.

Internasjonalt

Andersen fikk første gang æren av å løpe med det norske flagget på brystet under verdenscupen i Japen i 2005. Grunnet skader deltok hun kun i klassisk og stafett, og med sine lagvenninner løp hun inn en flott sølvmedalje i stafett. Andersen har helt siden debuten i Japan vært fast innslag på det norske landslaget og har vært på pallen 13 ganger i internasjonale løp. Selv om hun er viden kjent som en av de mest hardtarbeidende utøverne, har hun aldri klart å løpe inn til et individuelt gull i en internasjonal turnering. Hele 8 av hennes 13 medaljer er sølv. Eneste gullet hun har vunnet internasjonalt kom i 2009 da hun og lagvenninnene løp inn til en overbevisende stafettseier i VM i Miskolc i Ungarn.

Siste NM

Det stilte seg lenge spenning til om Marianne Andersen ville stille til start i NM i Larvik i 2014. Hun hadde lenge vært plaget med sykdom og hadde bare 6 måneder tidligere vært under kniven for operasjon på en skulder som hadde plaget henne i flere år. Legene anbefalte at hun ikke deltok i løpet og sa det kunne forlenge sykeperioden om hun skulle bli utsatt for et fall. Men Andersen trosset legens anbefalinger og stilte til start både i langdistanse og i sprinten. Tross sykdomsplager løp Andersen inn til en hederlig 4. plass på langdistanse. Løpet i sprintklasse ble et enormt spennende løp hvor Andersen holdt tritt med de største favorittene og løp til slutt inn til en fantastisk 3. plass.