Bjørnar Valstad

Bjørnar Valstad er en norsk orienteringsløper født 1967 på Stjørdal i Sør-Trøndelag. Valstad er utdannet ingeniør og idrettsleder. I sin aktive karriere konkurrerte han for Stjørdals-blink, Nydalens SK og Bækkelaget SPK. Det var hans bror Terje Valstad som fikk ham til å starte med orientering i relativt voksen alder. Valstad hadde alltid vært glad i sport og trening, men hadde aldri deltatt i organisert idrett før hans bror overtalte han til å prøve orientering. Lik sin bror hadde han god legning for orientering og noterte seg en rekke gode resultat i løpet av karrieren. Valstad er i dag gift med Norges mestvinnende kvinnelige orienteringsløper gjennom tidene Hanne Staff, de to har to døtre sammen og bor i dag i Nittedal hvor begge er involvert i det lokale idrettslaget med trening av yngre orienteringsløpere.

Karrieren

Selv om Valstad kom sent i gang med orientering på et organisert nivå og aldri satset profesjonelt, lot ikke resultatene vente lenge på seg. I hans første NM løp han inn til en imponerende 13. Plass. Året etter forbedret han sin plassering og løp inn til sølv, kun slått av sin egen bror som løp inn til sin 3. gullmedalje i NM. Siden Valstad alltid satset på idretten ved siden av jobb og studier, holdt han seg stort sett til NM og andre enkeltstevner i Norge. Hans første internasjonale løp deltok han ikke på før han hadde fylt 26 år. I 1992 løp han for første gang med det norske flagget på brystet da han stilte til start under VM i Mariánské Lázně, Tsjekkoslovakia. Hans innsats ble belønnet med en 10. plass i klassisk distanse og 14. plass på kortdistanseløpet. Den første internasjonale medaljen til Valstad kom på VMs siste dag da han sammen med lagkameratene løp inn til en noe uventet sølvmedalje. 3 år senere bestemte Valstad seg på ny for å delta i et VM. Etter flere forsøk kvalifiserte han seg til VM i tyske Detmol i 1996. Det var under VM i Detmol at Valstad fikk sin første individuelle medalje i et internasjonalt mesterskap. Et ellers skuffende mesterskap som ga han 21. plass i langdistanseløpet og en skuffende 4. plass i stafett ble reddet av et mesterlig kortdistanseløp hvor han til slutt ble tildelt bronse. Bronsen ga Valstad blod på tann og han kvalifiserte seg til VM på Grimstad året etter. Igjen ble mesterskapet en skuffelse for det norske laget, 6. plass på stafett og en skuffende 25. plass for Valstad på klassisk. Eneste lyspunkt i løpet av mesterskapet var kortdistanse hvor Valstad nok en gang løp inn til bronse.

Topp 30

Valstad vant en rekke NM gull i årene etter VM på hjemmebane, men la ikke skjul på at han fortsatt ønsket gull også internasjonalt. Han bestemte seg for å satse videre fram mot VM i Inverness, Scotland i 1999. Valstad fikk sin store drøm oppfylt da han i en alder av 33 vant langdistanseløpet soleklart. Endelig var målet nådd. Hans første individuelle VM gull var et faktum. Mesterskapet i Inverness ble forøvrig en kjempesuksess for det norske laget, Valstad løp inn til en respektabel 10. plass på kortdistanse, før han og lagkameratene Tore Sandvik, Bernt Bjørnsgaard og Petter Thoresen avsluttet VM med seier på sprintstafetten. Valstad hadde alltid sagt at så snart han fikk sitt individuelle gull internasjonalt skulle han legge opp som aktiv utøver, men gullet i Scotland hadde gitt mersmak, og Valstad løp de neste årene inn til bronse på klassisk under VM i Ukraina, sølv på kortdistanse i Finland og avsluttet karrieren med nok et gull på klassisk og sølv på stafetten under VM i Sveits.