Resultater

Hovedløpet i orientering er et årlig arrangement for unge orienteringsløpere i alderen 14 til 16 år. Hovedløpet i 2015 ble arrangert i Larvik helgen 9-11 August og samlet ungdommer fra hele landet. Det ble konkurrert i tre øvelser; sprint, langdistanse og sprintstafett. Alle løpene inneholdt tilsammen 6 klasser; J14, J15, J16, H14, H15 og H16. Alle utøverne ble innlosjert på Dura hyttelandsby som ligger en drøy halvtime unna arenaen og løypene. Hver morgen kl. 09.00 ble utøvere, trenere og foresatte busset til arenaen, og bussene kjørte slitne utøvere tilbake til hyttelandsbyen etter endt konkurranse. Larvik OK var hovedarrangør, og sammen med trofaste samarbeidspartnere, som Norges Orienteringsforbund og Vestfold Kretsklubb, sørget de for et vellykket arrangement som for det meste gikk på skinner. Det eneste arrangøren ikke kunne gjøre noe med var været, som gjorde til at starten på sprinten ble noe utsatt. Men været klarnet opp fort, og solen skinte resten av helgen, noe som satte en ekstra god ramme rundt helgen.

Sprinten

Hovedløpet startet Fredag 9. August med sprint, og selv om løpet ble utsatt en liten time grunnet været, satt ikke det noen nevneverdig demper på løpet. Denne dagen var det knyttet spesielt stor spenning til to av klassene; J16 og H16, da flere av forhåndsfavorittene i disse klassene var under oppkjøring til høstens Junior-VM. Maren Klaussen og Vibeke Toft i J16 klassen knivet hardt om den øverste pallplasseringen, og det var til slutt Trondheimsjenta Maren som, etter en knalltøff duell på oppløpet, stakk av med gullet. Med tiden 15.31.09 kan hun trygt si seg fornøyd og i rute til VM. I gutteklassen var gullkampen like hard, med de to bestevennene Øyvind Hals og Knut Garven, begge på hjemmebane og tilhørende Larvik OK, i tet. Her måtte det fotofinish til for å kåre en vinner, og Knut vant med tidenes kanskje knappeste margin.

Langdistanse

På Lørdag 10. August var det klart for langdistanse, og denne dagen var det jentene som skulle stjele det meste av fokuset, da to nye Norgesrekorder ble satt. Helene Skaug fra Hammerfest gjorde et kjempeløp i J14 klassen, og tok soleklart gull foran Bente Halsen. Den andre rekorden ble satt av gårsdagens gulljente Maren Klaussen i klassen J16. Denne gangen var ikke spenningen så stor, for Maren løp inn nesten minuttet foran nummer to. I gutteklassene var det verdt å merke seg at forhåndsfavoritt Tom-Erik Jonssen fra Molde OK i G16 klassen bommet fullstendig på en av postene, og løp inn til en skuffende 6. plass. Vinner Jim Ylvingen var nok minst like overrasket som alle andre over seieren, men med et godt løp og god kartlesing ble det et velfortjent gull til Bodøværingen. I tillegg kunne han glede seg over å stå på pallen sammen med lagkompis Trond Tønder, som løp inn til en meget sterk tredjeplass. Det kan dermed virke som at de virkelig har noe bra på gang der oppe i nord, da dette er første gang man kan finne to utøvere fra nord på samme pall.

Sprintstafett

Helgens siste konkurranse var sprintstafett, og her var enkelte av lagene suveret overlegne i sine seire. Ingen ble nok overrasket da helgens gulljente Maren Klaussen og hennes lagvenniner fra Trondheim OK vant suverent i J16 klassen med tiden 23.09.33, vel 3 minutter foran lag nummer to. Dermed ble det full pott for Trondheimsjenta, som nå kan se frem mot Junior-VM med en god posjon selvtillitt. På guttesiden viste Larvik OK hvordan de har jobbet med å bygge sterke lag, og tok like gjerne gull i alle tre klassene. På denne sprintstafetten stilte også tre blandingslag, og i J15 klassen gjorde blandingslaget fra Førde, Grogn og Gjøvik det imponerende sterkt og løp inn til en tredjeplass.