Hanne Staff

Hanne Cesilie Staff er en norsk orienteringsløper født 1972 i Nittedal. Hun er datter av tidligere langrennsløper Peer H. Staff og barnebarn av Per Staff som også var en habil langrennsløper i sine yngre dager. I likhet med sin far og bestefar var det langrenn som var Staffs førstevalg innen idrett. Hun gikk sitt første offisielle løp allerede som 12 åring og leverte en rekke gode resultater gjennom ungdomsårene. Staff var utelukkende fokusert på langrenn fram til hun var ferdig som juniorløper. Det var da hun måtte bestemme seg for å satse som senior at orientering kom inn i bildet. Ifølge Staff selv var hun usikker på om hun hadde de kvaliteter som måtte til for å komme med på det norske landslaget. I hennes siste år som junior prøvde hun å kvalifisere seg, men da hun ikke lyktes bestemte hun seg for at et skifte var på sin plass. Hennes mor Hege Staff hadde en lang karriere bak seg som aktiv utøver og trener innen orientering. Dog hun aldri oppnådde internasjonal suksess har hun flere NM medaljer i skapet. Å bytte ut langrennski med orientering virket som det mest naturlige valget for den unge Staff.

Karriere

Staff la seg, med god hjelp fra sin mor, i hardtrening opp mot junior VM i Berlin 1991. Hun klarte målet og på siste stevne før VM kapret hun den siste kvalikplassen. Selv om ingen forventet pallplassering, og aller minst Staff selv, løp hun i sitt aller første orienteringmesterskap inn til 3 plass på langdistanse. Seieren i Berlin beviste at Staff hadde alle de kvaliteter en orienteringsløper trenger. Hun gjentok bragden fra Tyskland året etter da hun i sitt siste år som junior løp inn til bronse på både stafett og langdistanse under VM i Finland. De neste 4 årene ble tøffe for Staff, sykdom og skader var på vei til å ødelegge for en ellers lysende karriere innen orientering, men Staff lot seg ikke stoppe. Hun trente seg selv opp til verdensklasse og beviste at hardt arbeid lønner seg da hun under nordisk mesterskap i Sverige i 1996 løp inn til sølv på både stafett og langdistanse. De neste 12 årene dominerte hun i sine klasser, og løp inn til totalt 28 pallplasseringer i internasjonale løp og tok hele 11 gull i VM, nordiske mesterskap og EM. Staffs beste mesterskap gjennom karrieren var i 2004 da hun løp inn til to gull under VM i Sverige og avsluttet året med 1 gull og 2 sølv under europamesterskapet i Danmark.

NM dronningen

Norgesmesterskapet har alltid vært viktig for Staff. Med unntak av årene hun var plaget av sykdom og skader har hun stilt til start i mer enn 20 NM i løpet av karrieren. Staff står i dag registrert med hele 28 individuelle gullmedaljer på sine 20 opptredener i NM. En rekord som gjør henne til mestvinnende kvinnelige orienteringsløper gjennom tidene. Faktisk har hun 7 gull mer enn neste kvinne på listen, så den rekorden ryker nok ikke med det første. Selv etter at Staff i 2004 bestemte seg for å legge opp som internasjonal utøver har hun fortsatt å delta i NM hvert eneste år.

I tillegg til enorm suksess i NM og internasjonale mesterskap har Staff vunnet kongepokalen 5 ganger og har ved to anledninger gått til topps i den prestisjetunge femdagerskonkurransen O-ringen som arrangeres i Sverige hvert år. O-ringen er verdens største orienteringsløp og samler løpere i alle klasser fra hele verden. For mange løpere er det en seier i O-løpet som henger aller høyest av alle internasjonale turneringer. Staff har etter at hun la opp som internasjonal utøver jobbet som trener og ambassadør for idretten via sitt arbeid i Bækkelagets Sportsklubb.