Langdistanse

Lørdag 10. August var det klart for Hovedløpets Langdistanseløp, som for mange var selve høydepunktet for helgen. I dette løpet stilte hele 104 løpere til start, og siden gårdagens dårlig vær hadde blitt erstattet med strålende sol, var alt duket og klart for et spennende og vellykket løp. Bussene som skulle ta utøvere, trenere og foresatte opp til arenaen og løypen sto klare for avgang fra hyttelandsbyen kl. 09.00, og selv om over 200 mennesker skulle avgåre, var alle på plass til rett tid og klare for dagen. Alle var på plass på arenaen kl. 09.30 så utøverne hadde god tid til oppvarming, skifte av klær, og finne og teste utstyret sitt før løpet startet. I dette løpet fikk utøverne tilbud om å teste ut en ny tracker (GPS) fra en av hovedsponsorene, og de aller fleste takket ja til tilbudet. Denne nye trackeren er en ny og forbedret utgave av den gamle I-Gav som de aller fleste bruker, og produsent og hovedsponsor Samsung håper at denne I-Gav kan bli standardutstyr under neste års NM. Flere av utøverne var svært positiv til denne nye trackeren og de følte at en standardisert tracker vil være med på å gjøre det rettferdig for alle løperne hvis alle bruker den samme.

Om starten

Presis kl. 11.00 gikk det første startskuddet og første pulje satte avgåre. Som på gårdagens sprint ble utøverne sendt avgåre i puljer. Dagens puljer bestod av 10 deltakere fra en gitt klasse, og J14 klassen var først ute. Videre ble løperene i J15 klassen sendt ut, før puljene i J16 avsluttet utsendelsen av alle jentene. Så var det guttenes tur, og de ble sendt avgåre på samme måte. Heldigvis oppstod det ingen uheldige situasjoner denne dagen, så alle løperene kom seg avgåre på riktig vis.

Om løypen

Løypen for jenteklassen var på ca. 5 kilometer og ca. 7.5 kilometer for guttene. Terrenget som ble benyttet for langdistanse var området rundt Kvalmarka, og bestod av både skogsterreng og gateorientering. Løpet begynner på asfalt, men går raskt inn mot marka. Den nedre delen av marka er bevokst med lauvskog og en del større plantefelt av gran. Skogen er såpass stor at sikten er begrenset, så her gjelder det å se nøye på kart og kompass. Kun ute på myrene er det god sikt. I øvre deler av terrenget er det mest glissen bjørkeskog, og dette området benyttes kun på langdistansen. Løpbarheten er jevnt over meget god på det meste av kartet. Deler av kartet har et spennende og utfordrende kurvebilde med stadig skiftende fallretninger og betydelig innslag av negative høydekurver. Terrenget og løypa den lå i var en god utfordring for ungdommene. De fleste kom til slutt i mål uten store vanskeligheter, mens noen fant løypa noe vanskelig.

Skader

Dessverre oppstod det noen skader i løpet av dagen. To utøvere var uheldige og vrikket foten da de skulle krysse en bekk, mens en annen falt da han snublet over en stor stein. Heldigvis var det ingen alvorlige skader, men alle tre måtte en tur på legevakten. Felles for de alle var de hadde konsentrert seg litt for mye om å se på kart og kompass, og litt for lite med å se hvor de faktisk løp, noe de tok med en god posjon humor så snart den verste smerten hadde gitt seg. For en av løperne var skaden såpass stor at han dessverre måtte trekke seg fra morgendagens sprintstafett.

For alle de andre løperene ble det avholdt en liten blomsterseremoni i målområdet før bussene kjørte alle sammen tilbake til hyttelandsbyen. På kvelden ble det avholdt gallamiddag og en noe mer høytidelig medaljeseremoni.