Petter Thoresen

Petter Thoresen er en norsk orienteringsløper født 1966 i Halden. Han var på det norske landslaget i mange år og er en av de mestvinnende utøverne i norsk orienteringshistorie. Thoresen har hele sin karriere løpt for idrettslaget Halden skiklubb. I likhet med mange norske utøvere var det ikke orientering som var Thoresens førstevalg som ung idrettsutøver. Langrenn var hans første kjærlighet og som juniorløper deltok han på en rekke internasjonale løp for Norge. Orientering startet han ikke med før han var 21 år gammel. Ifølge han selv startet han bare med orientering for å ha en idrett å bedrive på sommerstid. Det var først da daværende landslagstrener Vidar Kallfjord så han i et løp og oppfordret han til å satse på orientering at han faktisk innså sitt eget potensiale. Etter han la opp som aktiv utøver har han vært trener for en rekke norske og internasjonale utøvere. I 2004 ble han ansatt som landslagstrener for det franske landslaget, en jobb han hadde i 4 år før han i 2008 ble tilbudt jobben som norsk landslagssjef. Han har også være visepresident i Norges orienteringsforbund i flere år.

Karrieren

Selv om Thoresen kom sent i gang med orientering, var han allerede en habil idrettsutøver og hadde trent aktivt i en årrekke. Overgangen fra langrenn til orientering kom ikke lett for Thoresen. Den første tiden slet han med treningsopplegget og oppnådde få plasseringer han var videre stolt av. Etter 2 år med hard trening og dårlige resultater kom gjennombruddet alle hadde ventet på. Under VM i 1989 i Lahti Finland løp Thoresen først inn til gull på normaldistanse før han avsluttet mesterskapet med gull på stafetten. Etter to fantastiske løp i Finland gikk karrieren til Thoresen bare en vei. Han løp de neste årene inn til fem individuelle VM gull, 3 sølv og en bronse. Han sikret seg også en rekke medaljer i stafett. Etter 15 år på den internasjonale orienteringsarenaen la Thoresen i 2001 opp som aktiv utøver. Han hadde de siste årene av karrieren vært plaget med en skade i høyre kne, en skade legene mente kunne opereres, men vel vitende om at veien tilbake til toppen ville bli lang valgte Thoresen å legge opp som aktiv utøver.

Landslagstrener

Da Thoresen i en altfor ung alder måtte legge opp som aktiv utøver, var det ikke mangel på jobbtilbud innen sporten han elsket. Han tilbrakte de neste 2 årene som trener for blant annet Silje Ekroll Jahren, Per Kvernberg og Jon Tvedt, før det franske landslaget tilbydde ham jobben som landslagstrener i 2004. Som trener for det franske landslaget oppnådde Thoresen suksess allerede i sitt andre år da hans løpere fikk med seg 3 gull og 2 sølv fra VM i Oslo. Thoresen ble værende i Frankrike de neste 4 årene og hans løpere var en konstant trussel i alle løp. Suksessen Thoresen oppnådde i Frankrike gikk ikke upåaktet hen blant andre landslag og tilbudene var mange. Det kom inn tilbud fra Sverige, USA og Italia, men det måtte et tilbud fra hjemlandet til for at Thoresen skulle forlate laget og livet han hadde bygd opp i Frankrike. I 2008 klarte Norges Orienteringsforbund det mange hadde prøvd, men feilet i, de fikk Thoresen til å takke ja til jobben som landslagssjef. Før Thoresen satte kursen hjem mot Norge hadde det norske landslaget vært ledet av svenske Göran Andersson. De hadde vunnet en rekke medaljer, men den svenske treneren hadde ikke maktet å få ut det beste av laget, noe som også resulterte i dårligere rekruttering til idretten generelt. Ved Thoresens hjemkomst endret dette seg raskt. Det norske laget gjorde året etter sitt beste VM siden Thoresen la opp som aktiv løper og rekrutteringen til idretten skjøt i været.