Jørgen Rostrup

Jørgen Rostrup er en norsk orienteringsløper født 1978 i Kristiansand. Han startet sin karriere i Øyestad IF, men byttet tidlig klubb til Idrettsklubben Grane i Arendal da familien flyttet dit i 1989. Det var lenge fotball som var den unge Rostrups lidenskap. Orientering var det hans far som ønsket han skulle starte med. Faren, som selv var en habil fotballspiller og langrennsløper, følte sønnen ikke hadde helt de kvaliteter som måtte til for en suksessfull fotballkarriere. Rostrup selv var ikke interessert i orientering, og deltok i en alder av 10 år på sitt første kurs, sterkt uenig med sin far. I løpet av det første kurset viste den unge utøveren enormt potensiale og knuste alle motstanderne på kursets siste konkurranse. Selv om han viste stort potensiale, nektet han å gi opp på fotballkarrieren og de neste 5 årene delte han sitt fokus mellom orientering og fotball. Det var ikke før han i en alder av 15 år ble tatt ut til en rekrutteringsgruppe i regi av Aust Agder orientering at han la fotballskoene på hylla. Etter bare 1 år med all fokus på orientering var det klart at det var her hans virkelige talent lå.

Karriere

Rostrup leverte en rekke gode resultater som juniorløper og i hans første offisielle sesong som junior, i en alder av bare 16 år, kvalifiserte han seg til både nordisk mesterskap og junior VM. Resultatet ble 7. plass i nordisk og 9. plass i VM. Resultater som virkelig ga den unge løperen blod på tann. Han flyttet hjemmefra da han ble tilbudt plass på idrettslinja ved Åmli videregående skole. Både trening og lesing kom lett for unge Rostrup, han oppnådde strålende karakterer på skolen og fikk etter kort tid fast plass på det norske juniorlandslaget. Sitt første individuelle VM gull løp han inn til i 1997, og året etter ble det gull under både VM og nordisk mesterskap i Danmark.

Orientering er en idrett kjent for vinnere med høyere gjennomsnittsalder enn de fleste andre idretter, men så snart Rostrup kunne delta i seniorløp, benyttet han muligheten til å kvalifisere seg for VM i Skottland i 1999. Ingen hadde tidligere kvalifisert seg for et VM i så ung alder, og de fleste anså det som umulig at han skulle oppnå en topp 10 plassering, men Rostrup var ikke ferdig med å skrive historie. Han løp inn til gullmedalje på kortdistansen som den yngste utøveren i historien. En rekord ingen har vært i nærheten av siden. De neste 15 årene var Rostrup en av verdens beste utøvere innen orientering og vant 5 gull og en bronse i internasjonale konkurranser. Rostrup deltok i sitt siste internasjonal løp under VM i Japan i 2005, et løp han forøvrig vant gullmedalje i. Etter løpet i Japan la Rostrup opp som individuell utøver og har siden fokusert utelukkende på stafett. En satsning som ikke uventet har gitt enormt gode resultater med gull til det norske laget under VM og det nordiske mesterskapet hele 3 år på rad.

Combacket

Under NM i Larvik 2014 var det ikke forventet at Rostrup skulle stille. Han hadde tross alt ikke stilt til start i et individuelt løp på nesten 10 år. Selv om han stilte til stafetten var det en overraskelse for alle da man så navnet hans på listen over deltakere til både hovedløpet og kortdistanseløpet. Rostrup endte opp med en imponerende 9. plass på kortdistanseløpet og overrasket alle, og trolig seg selv også, da han avsluttet hovedløpet med en finfin 5 plass. En plassering som fort kunne vært bedre, for Rostrup lå lenge an til en pallplassering, men et stygt fall 3 km før mål satte en stopper for medaljehåpet.