Sprint

Fredag 9. August var det klart for Hovedløpets første øvelse, sprint. Spintløp i orienteringssammenheng er en relativt ny øvelse, og første NM i sprint ble arrangert i 2000, mens det i VM-sammenheng ble først avholdt i 2001. 74 deltakere stilte til start denne dagen i 6 ulike klasser; J14, J15, J16, H14, H15 og H16. Løypa var variert og utfordrende, med både skogsterreng og gateorientering. Første pulje skulle i utgangspunktet starte kl.11.00, men på grunn av dårlig vær ble starten utsatt en time. Det ble likevel et vellykket løp, med noen overraskelser, noen knall og fall, men for det meste fornøyde løpere.

Bussene som skulle ta utøverene opp til løypen gikk fra Dura hyttelandsby kl.09.00, og både utøvere, trenere og foresatte var både ivrige og spente på å komme i gang. Da man ankom arenaen pøste regnet ned, så alle ble værende i bussene en drøy time til været klarnet noe. Vel en time forsinket, men ved godt mot, startet utøverne oppvarmingen og gjorde seg klare til start. Ved start- og målområde var alt gjort klart av arrangør Larvik OK, som forøvrig gjorde en formidabel jobb under hele arrangementet. Utdeling av kart og annet utstyr gikk som smurt, så kl.12.00 var første pulje klare på startstreken.

Løpet

Første pulje på startstreken var jenter og gutter i 14-års klassen. Med 5 minutters intervaller ble en pulje på 5 deltakere sendt avgåre frem til alle 24 var sendt avsted. Denne puljen bestod av deltakere fra hele landet, fra Hammerfest i nord til Kristiansand i sør, men sterkest representert var arrangørlaget Larvik OK, som hadde hele 7 deltakere på startstreken.

Rundt kl.12.30 var det klart for neste pulje, og jenter og gutter i 15-års klassen gjorde seg klare til å startet sine løp. I denne puljen var det 20 løpere som stilte til start, og da klokken var 12.50 var alle løperene avgåre. Så var det klart for siste pulje som bestod av de eldste løperene, altså jenter og gutter i 16-års klassen. Her var det hele 30 løpere på startstreken, så det tok noe tid å få alle avgåre. Det oppstod i tillegg noe kluss i startområdet, noe som førte til at to løpere etterhvert ble disket. Den noe uheldige situasjonen oppstod da to løpere fra Lillehammer OK startet i feil pulje, noe som førte til at deres sluttid ble oppsiktsvekkende bedre enn alle andre i samme pulje. En uheldig tabbe som kan skje alle, men som dessverre fikk dramatiske følger for de to løperene, som begge var forhåndsfavoritter før løpet.

Bortsett fra denne smått uheldige situasjonen, gikk resten av løpet på skinner. Været klarnet etterhvert opp og solen tittet til tider fram til glede for både løpere og tilskuere. Rundt kl.14 var alle løpere i mål og det ble avholdt en blomsterseremoni i målområdet. Mer om resultatene og vinnerne kan du lese mer om under «resultater», men vi kan si så mye at det var noen overraskende resultater, spesielt i klassen J14, J15 og H16. Og flere av utøverne kan si seg svært fornøyde med sin fremgang og sluttider, noe som lover godt foran høstens junior-NM som finner sted på Mo i Rana. Det ble i tillegg satt en del rekorder, både personlige og konkurransemessig, med ny løyperekord i H14 og J14 klassene. Man kan virkelig si at i denne sprinten var det de yngste utøverene som sto for de største jubelene.

Det var en gjeng slitne, men fornøyde, ungdommer som satte seg i bussene og dro tilbake til hyttelandsbyen. Etter en god dusj og middag sammen med trenere, arrangører og foresatte, ble det arrangert diskotek og sosiale sammenkomster.